Chłodnie myśliwskie

Prawidłowe przechowywanie dziczyzny wymaga zapewnienia odpowiednich warunków, w których mięso może dojrzewać bez obaw o rozwój szkodliwych mikroorganizmów powodujących jego psucie. Odpowiednie przechowywanie zapobiega również utracie wody z mięsa i tym samym chroni przed utratą wagi i spadkiem jakości. Chłodnia myśliwska to profesjonalna komora chłodnicza, której zadaniem jest zapewnienie optymalnych warunków dojrzewania i przechowywania mięsa.

Chłodnia myśliwska Techno-Cold

Starając się jak najlepiej odpowiadać na zróżnicowane potrzeby i oczekiwania Klientów projektujemy i wykonujemy wysokiej jakości chłodnie myśliwskie. Ich konstrukcję dopasowujemy do indywidualnych wytycznych, co pozwala nam oferować rozwiązania dedykowane dla restauracji, jak również zakładów przetwórstwa mięsnego.

W zależności do preferencji oraz możliwości technicznych w miejscu instalacji chłodni konstrukcja może zostać wyposażona w:

  • przedsionek (standardowa długość przedsionka wynosi 1 metr),
  • przepływowy podgrzewacz wody,
  • umywalkę kwasoodporną,
  • kolejkę do zawieszania haków + haki,
  • antybakteryjną podłogę wewnątrz (standard),
  • wysokiej jakości wyciągarkę,
  • drzwi otwierane w wybranym kierunku (lewe/prawe).

Chłodnie myśliwskie Techno-Cold produkujemy z wysokiej jakości materiałów, certyfikowanych i spełniających najwyższe standardy higieny i bezpieczeństwa. To przekłada się na ich bezpieczeństwo, trwałość, łatwość utrzymania w czystości i komfort użytkowania na co dzień. Komory chłodnicze znajdą zastosowanie zarówno w przetwórstwie dziczyzn, jak też innych tusz zwierzęcych.

Dojrzewanie mięsa w chłodniach myśliwskich 

Dziczyznę najlepiej przechowywać w temperaturze od 0,5 do 2°C przy jednoczesnym zachowaniu wilgotności powietrza wewnątrz na poziomie od 80 do 85%.
Dojrzewanie nazywane również sezonowaniem to proces, dzięki któremu mięso po uboju „odpoczywa” zyskując dodatkowe walory smakowe. Głównym powodem, dla którego sezonujemy mięso są włókna mięśniowe, które wymagają czasu, żeby zmięknąć i być odpowiednie do jedzenia. Sezonowania wymaga każdy rodzaj mięsa, przy czym w przypadku większych zwierząt proces ten zajmuje więcej czasu niż w przypadku np. drobiu.

W zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać oraz warunków, jakie panują w chłodni sezonowanie dziczyzny może trwać od ok. 2 do 12 dni:

  • przy 2°C – ok. 10-12 dni,
  • przy 8° C – ok. 6 dni,
  • przy 16-18°C – ok. 2 dni.

Chłodnie myśliwskie Techno-Cold oferują dużą swobodę zarządzania temperaturą wewnątrz komory chłodniczej, dzięki czemu chłodnia zapewnia optymalne warunki do sezonowania różnego typu mięsa.

Klientów zainteresowanych zamówieniem chłodni myśliwskiej zachęcamy do szczegółowego zapoznania się z naszą ofertą, w razie pytań lub wątpliwości do kontaktu. Specjalista Techno-Cold z przyjemnością odpowie na wszystkie pytania i pomoże w określeniu Państwa oczekiwań i potrzeb względem komory chłodniczej. 

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą chłodni magazynowych i chłodziarek sprężarkowych.