Chłodnie dla zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego

Chłodnie dla zakładów przetwórstwa owocowo-warzywnego

Świeże warzywa i owoce są smaczne, zdrowe i doskonale się prezentują. Mają jednak pewną wadę – szybko się psują. Dzięki przetwórstwu warzywa i owoce na długo zachowują przydatność do spożycia, w rezultacie czego mogą być obecne w naszej diecie przez cały rok, a nie tylko sezonowo. Istotną rolę w procesie przetwórczym odgrywa przechowywanie świeżych składników i półproduktów. Wymagają one bowiem odpowiedniego mikroklimatu. Zapewnia go chłodnia.

 

Wyzwania jakie stawia przechowywanie warzyw i owoców

 

O ile owoce jeszcze kilka dni po zerwaniu mogą dojrzewać w temperaturze pokojowej, o tyle przechowywane w takich warunkach warzywa zaczynają od razu więdnąć. Przejrzałe owoce i zwiędłe warzywa tracą swoje właściwości, w tym pierwotne walory smakowe. Dlatego w zakładach przetwórstwa owocowo-warzywnego tak ważne jest przechowywanie składników (tj. warzyw i owoców) w odpowiednich warunkach. 

Chłodnie dla zakładów przetwórstwa zapewniają optymalne warunki przechowywania produktów świeżych, zapewniając ich najwyższą jakość przez znacznie dłuższy okres czasu niż umożliwiłoby to przechowywanie w temperaturze pokojowej. Dzięki temu proces przetwórczy może przebiegać zgodnie z uwarunkowaniami technologicznymi, bez obaw o psucie się składników niezbędnych do zachowania jego ciągłości. Chłodnie ograniczają także straty, do których mogło by dojść w przypadku zepsucia się zmagazynowanych warzyw i owoców przed ich przetworzeniem.

 

Chłodnia dla zakładu przetwórstwa owocowo-warzywnego: Czym powinna się charakteryzować?

 

Chłodnie różnią się od siebie pod względem rozmiaru, układu oraz sposobu zagospodarowania przestrzeni wewnątrz. Większość firm specjalizujących się w produkcji chłodni i komór chłodniczych projektuje i wykonuje chłodnie na indywidualne zamówienie. To pozwala na ich dopasowanie do konkretnych potrzeb danego przedsiębiorstwa. Dotyczy to nie tylko rozmiaru chłodni oraz sposobu organizacji systemu przechowywania warzyw i owoców, ale również doboru samego systemu chłodzenia i wentylacji. Instalacje te muszą się odznaczać wysoką sprawnością i niezawodnością. Jednocześnie powinny być wydajne i energooszczędne.Bardzo ważne w przypadku chłodni dla szerokorozumianego przemysłu spożywczego i gastronomii jest również wykorzystanie odpowiednich materiałów konstrukcyjnych. W Techno-Cold nasze konstrukcje wykonujemy w oparciu o materiały certyfikowane, które spełniają najwyższe standardy higieny i bezpieczeństwa. Ich wybór to gwarancja bezpiecznego przechowywania i magazynowania warzyw i owoców, a zarazem łatwość utrzymania chłodni w czystości.

Zapraszamy do zapoznania się z ofertą chłodnictwa przemysłowego!

54321
(0 votes. Average 0 of 5)